Понеділок, 30 травень 2011 Наталія Яцик

Сільська молодь - в дії

Україна знаходиться на стадії переходу від країни радянської до країни демократичної. На цій стадії дуже важливим є розбудова громадянського суспільства. Цей процес уже розпочався і активно йде, але лише у великих містах, проте, у рамках проекту «Залучення сільської молоді до процесу прийняття рішень на місцевому рівні шляхом створення руху активної молоді у Львівській області», підтриманому Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй (далі – ПРООН) цей процес пішов і у малих сільських населених пунктах.

29 травня в селі Нижні Гаї БФ «Карітас СДЄ» спільно із сільською радою та активістами села Нижні Гаї, завдяки сприянню ПРООН «Розвиток громадянського суспільства» провели фестини села. В програму фестин входив концерт художньої самодіяльності гуртків села, присвячений Дню матері та Дню захисту дитини, а також обговорення проблем села, зустріч активістів громади з сільським головою, індивідуальні розмови молоді з головою сільради.

Молодь особливо активно брала участь в організації та проведенні фестин. А як ми знаємо, рушійною силою, яка може щось змінити на місцях, є молодь. Молоді люди – це та категорія людей, які не мають вже совдепівського мислення, хочуть щось міняти у своєму житті і є готовими до цього. Їм лише не вистачає підготовки і стимулу, рушійної сили, яка б організувала їх до активних дій. Рушійною силою стала можливість в рамках проекту провести такий захід, який привернув би увагу громадськості.

Молоді активні лідери, яких вдалось виявити в селі, запропонували привернути увагу громади до проблем с. Нижні Гаї, організувавши фестини села. Ця ідея гарно спрацювала – на свято прийшло багато жителів села, які після цього мали змогу гуртом обговорити з головою сільської ради важливі для с.Нижні Гаї питання. Зокрема обговорювалось питання прибирання та вивозу сміття, в результаті голова запропонував підписати договір з фірмою, яка вивозить сміття. Громада внесла свої пропозиції до договору і таким чином було вирішене одне важливе питання на користь громади села. На індивідуальний прийом до голови сільської ради прийшла також представниця від групи місцевих лідерів, на якому ставилось питання проведення дискотек та прибирання після них та організація дозвілля для молоді села. Було погоджено час проведення дискотек та вирішено за кошти виручені із однієї з дискотеки придбати смітники, щоб не засмічувалась територія біля будинку культури. Також прийнято пропозицію впорядкувати спортивний майданчик для проведення тренувань з футболу та волейболу, щоб таким чином організувати дозвілля для молодих людей. Вирішили також проблему із коштами. Місцевий підприємець, який був присутній на фестинах, погодився надати частину коштів на придбання спортивного інвентарю та впорядкування спортивного майданчику.

Тому ми бачимо, що основні завданнями проекту, а саме виявлення та вишкіл молодіжних лідерів із сільської місцевості та залучення через них більшості молодих активних людей до процесу творення змін на місцевому рівні, насправді реалізовуются.