Середа, 11 липень 2018 Нижник Юрій

Протидія пияцтву й наркоманії - спільними зусиллями

В Україні створюється програма профілактики узалежнених від алкоголю та наркотиків і допомоги узалежненим. Вона діятиме у Львові, Дрогобичі, інших містах Львівської області і буде складатися з конкретних місцевих програм. За приклад узяли досвід сусідньої Польщі, де подібні програми діють десятиліттями.

На превеликий жаль, в Україні така дуже гостра для нашого суспільства соціально-культурна проблема як пияцтво та наркоманія досі не має ще чіткого розуміння на державному рівні. Є окремі програми, заходи з боротьби з алкоголізмом, наркоманією, виділяються якісь кошти, приймалася навіть ціла Концепція державної політики запобігання шкідливому вживанню алкоголю (що виявилася недієздатною), але цілісної загальнодержавної програми, яка була би ефективною і прийнятною для всього суспільства, наразі так і не створено. І це притому, що, як стверджують експерти, пияцтво в Україні набирає ознак національної епідемії.  А ще в 2009 році результати дослідження Всесвітньої організації охорони здоров'я змусили забити на сполох українських лікарів: міжнародні експерти віддали Україні світову першість за вживанням алкоголю серед дітей та молоді. Тривогу викликає й захоплення молоді наркотиками, доступність алкоголю й наркотичних речовин, повна безконтрольність і безвідповідальність сім’ї, влади, правоохоронних органів. Може здатися, що на тлі нинішньої нелегкої ситуації в Україні – війна, корупція, економічні негаразди – питання пияцтва та наркоманії є менш важливими. Але це не так! На війні поклало голови в десятки разів менше українців, ніж на «полі битви» із «зеленим змієм»!  Тому чимскоріше треба  взятися за вирішення цієї проблеми.
Саме над створенням відповідної програми протидії пияцтву й наркоманії і займаються нині в Львівській області. Зокрема, дуже активну роботу провадить Українська греко-католицька церква, яка має неабиякий досвід у цьому питанні ще з часів Митрополита Андрея Шептицького, який, як відомо, був прихильником впровадження тверезості серед українців.
 «Очікую, що буде програма, яка в майбутньому буде прийнята обласною радою і міськими, районними радами Львівської області і буде реалізована. В кінцевому результаті має бути зменшення вживання алкоголю і наркотиків серед дітей та молоді і більше допомоги особам, які є узалежненими,  – каже голова  підкомісії «За тверезість УГКЦ», керівник загальноцерковного реабілітаційного центру «Назарет» (м. Дрогобич) о. Ігор Козанкевич. – Це робота дуже скрупульозна й вимагає різних підходів для різних міст, тому що одні методи прийнятні для одного міста, а інші для другого. Слід провести  дослідження у себе вдома, встановити діагноз проблеми у своєму місті, районі, створити свою конкретну програму. А тоді вже складається програма на область, враховуючи ситуацію у суспільстві. І так буде створена  обласна програма, яка складається з конкретних програм запропонованих від різних міст».
 Ініціатива створення такої програми у Львівські області знайшла підтримку в  Обласній державній адміністрації. Голова ЛОДА Олег Синютка звернувся з офіційним листом до польської агенції і тепер разом провадимо цю роботу, каже о. Ігор.
Така робота розрахована на круглий рік. Створена відповідна робоча група, будуть проводитися семінари, тренінги, розроблятимуться конкретні пропозиції,  які ляжуть в основу Програми.
 Днями науково-практичні семінари «Формування програм профілактики на місцевому рівні» відбулися у Львові і Дрогобичі.  Вони стали продовженням навчальних зустрічей, які розпочалися у Львові. У семінарах узяли участь представники навчальних закладів Львівщини, громадські активісти, які зацікавлені у створенні дієвої програми профілактики негативних явищ серед молоді.  Майстер-класи щодо організації профілактики серед молоді та розробки програм  профілактики ризикованої поведінки провели польські експерти: Януш С’єрославський (Студія соціальних досліджень та ініціатив, Варшава), Кшиштоф Осташевський (Інститут психіатрії та неврології, Варшава), Славомир П’єтрзак (Муніципальне управління Вроцлава, Благодійний Фонд позитивної профілактики).

«Те, що вибудовано в Польщі, для нас це дуже цінно і ми маємо з чим рівнятись. Тому що нам було показано діючі моделі, які в їхньому суспільстві діють десятиліттями. У нас, на жаль, згортаються будь які профілактичні програми, натомість дуже багато теоретичних речей, але немає практики. І цей практичний досвід Польщі є дуже важливим для нас, – каже учасник семінару Ігор Зубрицький, старший викладач соціальної педагогіки та корекційної освіти Дрогобицького ДПУ ім. І.Франка. – Правда, за всіма вказівками ми не зможемо слідувати з об’єктивних причин, тому що в нас немає всіх інституцій, які має польська держава. Ми будемо дуже обмежені в коштах, те що в них фінансує держава, у нас треба буде на громадських засадах робити».

Зрозуміло, що подолати негативні явища в суспільстві можна тільки спільними зусиллями. Дуже важливим є як підтримка держави, так і добра воля її громадян. Люди мають усвідомити, якщо ми хочемо змін в українському суспільстві, то мусимо запроваджувати стримування алкоголізації. Очевидно, що влада і  особливо алкогольні магнати хочуть залишити все, як є, бо алкоголь, наркотики, не кажучи вже про тютюн, – це джерело їх надприбутків. Але ми маємо бачити й розуміти загрозу національній безпеці не тільки від російського агресора, а й від вживання алкоголю та наркотиків.