Благодійний Фонд "Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ" заснований Самбірсько-Дрогобицькою Єпархією Української Греко-Католицької Церкви та Міжнародним Благодійним Фондом "Карітас України". Першим директором був о. Михайло Олексяк (помер у 2002 р). З 1 жовтня 2002 р. директором є о. Ігор Козанкевич.

Важливі дати:

• 21 грудня 1994 року – засновано Благодійний Фонд «Карітас Самбірсько-Дрогобицької Єпархії УГКЦ» з офісом у м. Трускавець. Протягом перших восьми років діяльності засновано ще два парафіяльні Карітаси у Старому Самборі і Бориславі. Діє благодійна їдальня, надається допомога біженцям з Чечні, в Бориславі розпочинається проект "Домашня опіка".

• Вересень 2002 року – перереєстровано «Карітас»

• 01 жовтня 2002 року – директором Фонду призначено о. Ігора Козанкевича. Взимку цього року перенесено офіс до м. Дрогобича. Таким чином, розпочинається новий етап у діяльності Фонду. Протягом наступних 10 років створено ще 5 парафіяльних Карітасів у Сколе, Мостиськах, Волощі, Дрогобичі та Самборі (останній - в процесі реєстрації). На сьогодні мережа складається з 7 парафіяльних Карітасів.

• Протягом всього часу своєї діяльності Карітас надає гуманітарну допомогу: одяг, взуття, медичні засоби, продукти харчування, засоби гігієни, меблі тощо.

• 2002 рік - зроблено перші кроки по допомозі узалежненим

• Вересень 2003 року – розпочато діяльність Центру волонтаріату.

• Лютий 2004 року – розпочато діяльність з протидії торгівлі людьми

• Квітень 2004 року – продовжуючи діяльність в напрямку допомоги залежним від алкоголю і наркотиків, створено Реабілітаційний Центр «Назарет». У 2010 р. рішенням №6 сорок восьмої сесії Синоду Єпископів РЦ набуває статусу Загальноцерковного.

• 2005 рік – започатковано Дитячий Соціальний Центр по допомозі дітям з неблагополучних сімей

• 2006 рік – розпочато діяльність у напрямку допомоги в’язням

• Лютий 2008 року – створено Центр Дозвілля для молоді з вадами розумового розвитку «Дивовижні долоні»

• Весна 2009 року - продовжуючи допомогу безпритульним, починає діяти спільнота взаємодопомоги "Наша хата".

• Квітень 2010 року - створено Центр соціальної та психологічної підтримки дітей трудових мігрантів "Разом - сильніші"

• Вересень 2010 року - створено Клуб літніх людей "Жива історія"

• Липень 2011 року - розпочинає діяльність Центр "Допоможи іншому - стань приятелем"

• Жовтень 2011 року - започатковано Школу Сімейного Консультанта